History GK Question and Answer quiz 5

  1. Where has the world’s largest monolithic statue of Buddha been installed?
  • (1) Bamiyan
  • (2) Hyderabad
  • (3) Kandy
  • (4) Lhasa

ANSWER: (1) Bamiyan

2. The Harappan Civilisation was discovered in the year :

  • (1) 1935
  • (2) 1942
  • (3) 1901
  • (4) 1922

ANSWER: (4) 1922

3. The title ‘Indian Napolean’ has been attached to

  • (1) Chandra Gupta Maurya
  • (2) Samudragupta
  • (3) Chandragupta-I
  • (4) Harshavardhana

ANSWER: (2) Samudragupta

4. The ‘Ajivikas’ was a

  • (1) sect contemporary to the Buddha
  • (2) breakaway branch of the Buddhists
  • (3) sect founded by Charvaka
  • (4) sect founded by Shankaracharya

ANSWER: (1) sect contemporary to the Buddha

5. The organic relationship between the ancient culture of the indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of

  • (1) Pashupati, Indra and the Mother Goddess
  • (2) Stones, trees, and animals
  • (3) Vishnu and Lakshmi
  • (4) Siva and Sakti

ANSWER: (2) Stones, trees, and animals

6. How was Burma (now Myanmar) known to ancient Indians?

  • (1) Malayamandalam
  • (2) Yavadwipa
  • (3) Suvarnabhumi
  • (4) Suvarnadwipa

ANSWER: (3) Suvarnabhumi

7. With whom is ‘Junagarh Rock Inscription’ associated?

  • (1) Rudradaman
  • (2) Bimbisara
  • (3) Chandragupta II
  • (4) Gautamiputra Satakarni

ANSWER: (1) Rudradaman

8. Nalanda University was a great center of learning, especially in

  • (1) Buddhism
  • (2) Jainism
  • (3) Vaishnavism
  • (4) Tantra

ANSWER: (1) Buddhism

9. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the

  • (1) Palas
  • (2) Cholas
  • (3) Rashtrakutas
  • (4) Pallavas

ANSWER: (4) Pallavas

10. Who is hailed as the “God of Medicine” by the practitioners of Ayurveda?

  • (1) Susruta
  • (2) Chyavana
  • (3) Dhanwantari
  • (4) Charaka

ANSWER: 3) Dhanwantari

 

error: Content is protected !!