History GK Question and Answer quiz 4

  1. Who amongst the following also had the name ‘Devanama Piyadassi’?
  • (1) Mauryan King Ashoka
  • (2) Mauryan King Chandragupta Maurya
  • (3) Gautam Buddha
  • (4) Bhagwan Mahavira

ANSWER: (1) Mauryan King Ashoka

2. The subject-matter of Ajanta Paintings pertains to

  • (1) Jainism
  • (2) Buddhism
  • (3) Vaishnavism
  • (4) Shaivism

ANSWER: Buddhism

3. Which of the following Craftsmanship was not practiced by the Aryans?

  • (1) Pottery
  • (2) Jewelry
  • (3) Carpentry
  • (4) Blacksmith

ANSWER: (4) Blacksmith

4. Mohammed-bin-Qasim conquered Sind in the year

  • (1) 712 A.D.
  • (2) 812 A.D.
  • (3) 912 A.D.
  •  (4) 1012 A.D. 

ANSWER: (1) 712 A.D.

5. The words “Satyameva Jayate” in the State Emblem of India were taken from

  • (1) Upanishads
  • (2) Sama Veda
  • (3) Rig Veda
  • (4) Ramayana

ANSWER: (1) Upanishads

6. The earliest city discovered in India was

  • (1) Harappa
  • (2) Punjab
  • (3) Mohenjo Daro
  • (4) Sindh

ANSWER: (1) Harappa

7. The famous rock-cut temple of Kailasa is at

  • (1) Ajanta
  • (2) Badami
  • (3) Mahabalipuram
  • (4) Ellora 

ANSWER: (Ellora 

8. Epigraphy means

  • (1) The study of coins
  • (2) The study of inscriptions
  • (3) The study of epics
  • (4) The study of geography

ANSWER: The study of inscriptions

9. Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites?

  • (1) Drains and well
  • (2) Fort
  • (3) Reservoirs
  • (4) Temple with Shikhar

ANSWER: (4) Temple with Shikhar

10. Which among the following ‘MATH’ is related to Buddhism?

  • (1) Dakhma
  •  (2) Chaitya
  • (3) Khangah
  • (4) Angeri 

ANSWER: (2) Chaitya

 

error: Content is protected !!