History GK Question and Answer quiz 3

  1. Who were the first kings to issue gold coins in India?
  • (1) Mauryas
  • (2) Indo-Greeks
  • (3) Guptas
  • (4) Kushans

ANSWER: Indo-Greeks

2. Where is Brihadeshwar Temple situated?

  • (1) Kanchi
  • (2) Madurai
  • (3) Shri Shailan
  • (4) Tanjore

ANSWER: Tanjore

3. In Tamil literature, the glorious books ‘Shilppadikaram and Manimekhalai’ are related to

  • (1) Jainism
  • (2) Buddhism
  • (3) Hinduism
  • (4) Christianity

ANSWER: Buddhism

4. Who established Mahabalipuram?

  • (1) Pallava
  • (2) Pandya
  • (3) Chola
  • (4) Chalukya

ANSWER: Pallava

5. The Saka era commencing from A.D. 78, was founded by

  • (1) Kanishka
  • (2) Asoka
  • (3) Chandragupta
  • (4) Vikramaditya

ANSWER: Kanishka

6. Ganhadra school of art came into existence in

  • (1) Hinayana sect
  • (2) Mahayana sect
  • (3) Vaishnava sect
  • (4) Shaiva sect

ANSWER: Mahayana sect

7. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development?

  • (1) The Pottery
  • (2) Seals
  • (3) The boats
  • (4) The houses

ANSWER: Seals

8. Who, according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha?

  • (1) Atreya
  • (2) Maitreya
  • (3) Nagarjuna
  • (4) Kalki

ANSWER: Maitreya

9. Who among the following were contemporaries of Kanishka?

  • (1) Kamban, Banabhatta, Asvagosha
  • (2) Nagarjuna, Asvagosha, Vasumitra
  • (3) Asvagosha, Kalidasa, Banabhatta
  • (4) Kalidasa, Kamban, Va-Sumitra

ANSWER: (2) Nagarjuna, Asvagosha, Vasumitra

10. Which rulers built the Ellora temples?

  • (1) Chalukya
  • (2) Sunga
  • (3) Rashtrakuta
  • (4) Pallava

ANSWER: (3) Rashtrakuta

 

error: Content is protected !!