History GK Question and Answer quiz 2

  1. The great silk-route to the Indians was opened by :
  • (1) Kanishka
  • (2) Ashoka
  • (3) Harsha
  • (4) Fa-Hien

ANSWER: Kanishka

2. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?

  • (1) Satavahanas
  • (2) Mauryas
  • (3) Guptas
  • (4) Cholas

ANSWER: Satavahanas

3. The most important text of Vedic mathematics is :

  • (1) Satapatha Brahman
  • (2) Atharva Veda
  • (3) Sulva Sutras
  • (4) Chhandogya Upanishad

ANSWER: Sulva Sutras

4. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?

  • (1) Shakas
  • (2) Parthians
  • (3) Greeks
  • (4) Kushans

ANSWER: Greeks

5. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?

  • (1) Kanishka
  • (2) Vikramaditya
  • (3) Samudra Gupta
  • (4) Asoka

ANSWER: Kanishka

6. What inspired the paintings of Ajanta?

  • (1) Compassionate Buddha
  • (2) Radha-Krishan Leela
  • (3) Jain Tirthankaras
  • (4) Mahabharata encounters

ANSWER: Compassionate Buddha

7. Who among the following was the first to invade India?

  • (1) Xerxes
  • (2) Alexander
  • (3) Darius-I
  • (4) Seleucus

ANSWER: Darius-I

8. Which among the following is the oldest dynasty?

  • (1) Maurya
  • (2) Gupta
  • (3) Kushan
  • (4) Kanva

ANSWER: Maurya

9. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated?

  • (1) Jainism
  • (2) Buddhism
  • (3) Hinduism
  • (4) Christianity
  • ANSWER: Jainism

10. Where did Lord Buddha breathe his last?

  • (1) Rajgir
  • (2) Bodh Gaya
  • (3) Sarnath
  • (4) Kushinagar

ANSWER: Kushinagar

 

error: Content is protected !!